suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Kehittäjän opas

Palveluväylän palveluiden käyttöönotto

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Testaa testiympäristön yhteydet

Yleistä testausvaiheesta

Suomi.fi-palveluväylän toimintaa tulee testata testiympäristössä ennen siirtymistä tuotantoympäristöön. Huolellisella testaamisella varmistat, että kaikki käyttöönottoprosessin vaiheet on tehty oikein, ja että Palveluväylän yhteydet toimivat ongelmitta. 

Vasta kun testaus on valmis ja mahdollisesti löytyneet virheet on korjattu, voit aloittaa siirtymisen tuotantoympäristöön.

Päivitetty: 18.4.2024

Testaa yhteys Palveluväylään

Palveluväylässä on muutamia yksinkertaisia testipalveluita, joiden avulla voit testata oman liityntäpalvelimesi SOAP- ja REST-viestien toimintaa. Samat testipalvelut toimivat sekä kehitys-, testi- että tuotantoympäristössä.

Tutustu testipalveluihin tarkemmin ja lue ohjeet testitapausten laatimiseen tukiartikkelista.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 11.4.2024

Testaa viestiketjun toimivuus

Testaa myös koko viestiketjun toimivuus, jotta voit varmistua siitä, että viestit kulkevat palvelua tarjoavan ja palvelua hyödyntävän palvelimen välillä kumpaankin suuntaan ongelmitta.

Voit testata viestiketjun toimivuutta kahdella tavalla:

  1. Testaa viestiketjun toimivuus itse kahdella testiympäristöön liitetyllä liityntäpalvelimella. Molemmat liityntäpalvelimet voivat tässä tapauksessa olla oman organisaatiosi liityntäpalvelimia.
  2. Testaa viestiketjun toimivuus palveluntarjoajan kanssa. Jos tiedät jo, kenen tarjoamia palveluita tulet Palveluväylässä hyödyntämään, suosittelemme, että testaat viestinvälitystä suoraan heidän kanssaan. Tällöin toinen liityntäpalvelin on organisaatiosi oma (esim. palvelua hyödyntävä liityntäpalvelin) ja toinen toisen organisaation omistama (esim. palvelua tarjoava liityntäpalvelin). Sovi tällaisesta testauksesta erikseen toisen organisaation kanssa.
Päivitetty: 19.1.2024

Testaa viestinvälitystä metapalvelujen avulla

Kaikissa liityntäpalvelimissa on sisäänrakennettuna muutamia niin sanottuja metapalveluja, joita voit käyttää esimerkiksi liityntäpalvelimen toimintakunnon testaamiseen. Metapalveluita voi kutsua kuka tahansa, etkä tarvitse niiden käyttöön erillistä lupaa. 

Kaikilla liityntäpalvelimilla on yhteys keskuspalvelimen liityntäpalvelimeen. Voit siis kutsua esimerkiksi keskusliityntäpalvelimen metapalveluja, kun haluat testata, toimivatko tietoliikenneyhteydet. Älä kuitenkaan kuormita keskuspalvelimia turhaan. Metapalveluja ei saa käyttää automaattiseen valvontaan.

Päivitetty: 23.1.2024

Testaa VTJ-muutosrajapinnan hiekkalaatikkoa Palveluväylän testiympäristössä

Kun testialijärjestelmälle on myönnetty käyttölupa VTJ-muutosrajapinnan testihiekkalaatikkoon, voitte testata hiekkalaatikon toimintaa Palveluväylän testiympäristössä.

Kirjaa testauksen aikana havaitut virheet ylös ja korjaa ne ennen tuotantoympäristöön siirtymistä. Kun kaikki toimii ongelmitta, voitte siirtyä tuotantoympäristöön.

Päivitetty: 11.4.2024

Korjaa mahdolliset testauksessa havaitut virheet

Kirjaa testauksen aikana havaitut virheet ylös ja korjaa ne ennen tuotantoympäristöön siirtymistä. Kun kaikki toimii ongelmitta, voitte siirtyä tuotantoympäristöön.

Päivitetty: 17.1.2024

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista