suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Hyvät käytännöt kehittäjille

Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen

Huomioi ympäristövaikutukset

Suuret laskentatehot vievät runsaasti sähköä

Useat tekoälyyn liittyvät prosessit kuten koneoppiminen, syväoppiminen ja suurten kielimallien kouluttaminen on toistaiseksi erittäin paljon energiaa kuluttavaa toimintaa.

Useimpien ympäristövaikutuslaskelmien pääviesti on, että suurta laskentatehoa vaativat järjestelmät voivat olla ilmasto- ja ympäristökriisiä merkittävästi pahentava tekijä, jos käytettävä sähkö tuotetaan fossiilisilla energianlähteillä.

Päivitetty: 3.10.2023

Raaka-aineita hankitaan kyseenalaisin ja piittaamattomin keinoin

Yksi merkittävä ympäristö- ja eettinen rasite liittyy tietotekniikan laitteisiin, joissa tarvittavia mineraaleja louhitaan usein ympäristöstä piittaamatta. Ihmiset kaivoksissa työskentelevät usein vaarallisissa työoloissa ja alipalkattuina. Työmailla saatetaan myös käyttää lapsityövoimaa.

Paljon mineraaleja louhitaan myös maissa, joiden väestö ei lopulta hyödy tekemästään työstä, koska niiden digitalisaatioaste on hyvin alhainen. Työn hedelmät kulutetaan jälkiteollisissa maissa.

Julkisen sektorin organisaatioilla tulisi olla hyvät valmiudet ja halu huomioida nämä seikat, kun ne tekevät hankintoja. Ympäristösertifikaattien kehittäminen tekoälyjärjestelmien hankintakriteereiksi olisi suuri askel eteenpäin. Ennen kuin näin on, jokaisen organisaation tulee itse pyrkiä tekemään tiedostavia ja vastuullisia ratkaisuja.

Lue lisää kestävän kehityksen tuotantoketjuista datataloudessa Sitran blogista.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 3.10.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista